top of page

Olympisk skeet

Olympisk skeet kallas disciplinen som jag tävlar mest i. Skeeten är en av tre lerduvegrenar på det olympiska programmet och skjuts oftast över 2 dagar, för herrar.

Varje serie är om 25 duvor och i en tävling skjuts 125 duvor. De sex bästa efter dessa fem serier kvalar vidare till en sjätte, finalserien, denna på 16 duvor + 16 duvor med bara dubblé

Skyttarna lottas för final beroende på resultat , den med det lägsta resultatet inför finalen börjar först o s v.

En skeetbana består av 8 stationer utspridda i en halvcirkel, med den avslutande stationen belägen i mitten av skjutsektorn. 2 st kastarhus(torn och låda) innehållande kastarmaskiner med lerduvor är placerade på motsatt sida av skjutsektorn.

Dessa maskinhus kastar lerduvorna i en fast kastbana med en kastlängd på ca 67 meter. Hastigheten på duvorna skall uppgå någonstans runt 85 f/s (ca 93 km/t) och skall ha en viss höjd och specifik mötespunkt enligt ett skrivet reglemente.


På dessa 8 stationer så skjuts en viss förutbestämd kombination av Torn, Låda samt dubblé (båda duvorna kastas samtidigt) Denna speciella kombination utgör programmet som kallas för olympisk skeet. Till skeeten så används hagelvapen av kaliber 12. Hagelladdningen är på 24 gram och beroende på tycke och smak så finns här olika grovlek på haglen och tillika mängd att välja mellan.

På den här länken så finns det en film som visar grunderna. http://www.filmmaker.se/skytte/2Skeet.html

bottom of page